Τι κάνεις την ώρα γευμάτων;
Πώς μιλάς για το φαγητό;
Το πώς ταϊζεις το μωρό είναι τόσο σημαντικό όσο και το τι τρώει επειδή μαθαίνει από εσένα,τους τρόπους σου,τις πεποιθήσεις σου σχετικά με το φαγητό και το τι λες.τι κάνεις ή δεν κάνεις.
Το γονεϊκό σου στυλ γύρω από το φαγητό περιγράφει πώς αλληλεπιδράς με το παιδί σε σχέση με το φαγητό, την σίτιση και την ώρα φαγητού.
Το στυλ σου επηρεάζει την σχέση του παιδιού με το φαγητό ,τις διατροφικές του επιλογές στην ζωή του, τις συνήθειες του και την ικανότητα να διαχειρίζεται την όρεξη του, τον κορεσμό του και την πείνα του.
Ασφαλώς, το γονεϊκό στυλ προέρχεται από τις δικές σου εμπειρίες ως παιδί στα πλαίσια της σίτισης και φαγητού.
Οι περισσότεροι γονείς ταϊζουν τα παιδιά τους όπως έκαναν οι δικοί τους γονείς σε εκείνους.
Ένα δημοφιλές παράδειγμα είναι ότι δεν σου επιτρεπόταν ως παιδί να σηκωθείς από το τραπέζι αν δεν φας όλο σου το φαγητό. Πιθανόν να έχεις την τάση να ενθαρρύνεις τα παιδιά σου να καθαρίσουν πλήρως το πιάτο τους.
Με λίγα λόγια, αν γνωρίζουμε το στυλ που εφαρμόζουμε θα μας βοηθήσει να βρούμε τον τρόπο που μεταφέρουμε τα μηνύματα περί φαγητού στο παιδί αλλά και τον αντίκτυπο που ίσως έχει σε αυτά.
Πάμε να δούμε τα 4 διαφορετικά είδη στυλ :
- Ελεγκτικό
- Επιτρεπτικό
- Αδιάφορο
- Διπλωματικό
Είναι άδικο να μην αναφέρουμε πως όλοι μας χρησιμοποιούμε και τα 4 στυλ καθημερινά αλλά συνήθως ένα από αυτά είναι πιο ταιριαστό σε εμάς.
Ελεγκτικό
Ένα αρκετά αυστηρό γονεϊκό στυλ όπου ο γονιός περισσότερο από το παιδί παίρνει αποφάσεις σχετικά με το τι, πότε ή πόσο πρέπει να φάει εκείνο.
Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε πως υπάρχουν κανόνες γύρω από το φαγητό και αρκετά υψηλές προσδοκίες από το παιδί.
Για παράδειγμα: ΄΄Το μπρόκολο μην ξεχάσεις να φας!΄΄
΄΄Μπράβο το έφαγες όλο! Κέρδισες ένα αυτοκόλλητο!΄΄
Αυτού του είδους το στυλ μπορεί να οδηγήσει σε επιλεκτικότητα ή να την χειροτερέψει αν υπάρχει ήδη, παρά την καλή πρόθεση των γονέων να φάει καλά το παιδί.
Επιτρεπτικό
Εδώ είναι που οι γονείς συχνά λένε ΄΄ΝΑΙ΄΄ σε οτιδήποτε το παιδί ζητήσει ακόμα και αν έχουν πει ΄΄ΟΧΙ΄΄ 50 φορές νωρίτερα.
Συνήθως αυτό συμβαίνει σε γονείς που μεγάλωσαν με το παραπάνω στυλ και προτιμούν να είναι πιο ελαστικοί με τα δικά τους παιδιά.
Για παράδειγμα : ΄΄Θα σου μαγειρέψω κάτι άλλο ,δεν πειράζει!΄΄
΄΄Τι θέλεις να φάμε απόψε;΄΄
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με αυτό το γονεϊκό στυλ δεν έχουν σωστά ρυθμισμένη όρεξη επειδή ΄΄τσιμπάνε΄΄ όλη μέρα και από κάτι. Επομένως,δεν ξέρουν πώς είναι να είσαι πεινασμένος ή χορτάτος. Όλο αυτό οδηγεί σε υπερφαγία και σε έξτρα βάρος πολύ συχνά.
Αδιάφορο
Οι γονείς συνήθως είναι είτε πολυάσχολοι χωρίς να έχουν κάποιο πρόγραμμα στο φαγητό ή πιθανόν να μην τρώνε ιδιαίτερα οι ίδιοι και έχουν ελάχιστο ενδιαφέρον σχετικά με το φώνισμα, μαγείρεμα και ετοιμασία φαγητού.
Για παράδειγμα: ΄΄Τι να μαγειρέψω απόψε; Τι έχει στο ψυγείο;΄΄
΄΄Όταν πεινάσετε πολύ,φάτε κάτι΄΄
Για ένα παιδάκι όλο αυτό είναι ένα χάος καθώς είναι μια απρόβλεπτη συνθήκη.
Συνήθως αναπτύσσει θέματα εμπιστοσύνης με τους γονείς του και είτε θα βάλει αρκετά κιλά από την υπερφαγία όταν έχει την ευκαιρία να φάει ή αντίστροφα να χάσει πολλά κιλά.
Δυστυχώς,αυτό μερικές φορές συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι για φαγητό.
Διπλωματικό
Αφορά γονείς που είναι πιο κοντά στις ανάγκες του παιδιού και επομένως πιο υπεύθυνοι.
Διατηρούν ισορροπία ανάμεσα στο να θέσουν όρια και κανόνες καθώς επιτρέπουν στο παιδί να αποφασίσει ΠΟΣΟ θα φάει.
Ο γονιός σε αυτήν την περίπτωση επιλέγει ΤΙ φαγητό θα φάει το παιδί, ΠΟΤΕ θα σερβιριστεί και ΠΟΥ θα το φάει.
Δείχνουν εμπιστοσύνη στο παιδί παρά το πόσο θα επιλέξει εκείνο να φάει χωρίς να παρεμβαίνουν ότι αυτό δεν είναι αρκετό.
Για παράδειγμα:
Έχουν ξεκάθαρα όρια για τις ώρες γευμάτων ανάλογα την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.
Σέβονται τις γευστικές προτιμήσεις του παιδιού καθώς προετοιμάζουν το πρόγραμμα φαγητού και εκτιμούν την προσπάθεια του να μάθει να δοκιμάζει νέες τροφές.
Το γονεϊκό σου στυλ γύρω από το φαγητό σημαίνει ότι το παιδί θα μάθει να ενθουσιάζεται και να δοκιμάζει νέες τροφές, θα κάθεται σε οικογενειακά γεύματα, δεν θα λαμβάνει ανταμοιβές ή θα τρώει σε μια οθόνη μπροστά και δεν θα χρειάζεται να περνάς ώρες στην κουζίνα φτιάχνοντας διαφορετικά γεύματα για το καθένα.
Και κάπως έτσι…όλα θα κυλούν πιο ομαλά !